favicon.ico Tips voor minder luchtverbruik tijdens het duiken - McDiver f

Tips voor minder luchtverbruik.

Vertaald artikel van Danielle Schofield met aanvullingen door Ap Matteman. Origineele artikel: PADI Blog

Op een gegeven moment zal je gekeken naar duikgidsen en instructeurs met afgunst en lichte achterdocht; ze moeten een paar kieuwen ergens hebben - hoe anders kan iemand zo weinig ademen? En we vrezen allemaal de vraag gesteld wanneer we terugkomen van een duik: "Hoeveel lucht heb je nog over?"

Het goede nieuws is dat als jij het gevoel hebt dat je altijd degene bent die de duim omhoog voor iemand anders door de luchtvoorraad heen is, er zijn veel dingen die je kunt doen om je luchtverbruik te verbeteren en langer onderwater te genieten.

# 1 drijfvermogen en gewicht: Zorg voor een neutraal drijfvermogen door het uitloden en ervoor te zorgen dat je bent uitgetrimt in de postitie zoals je wil, horizontaal of vertikaal. Vechten met drijfvermogen vraagt veel inspanning, en voortdurend lucht wat in en uit je trimvest nodeloos gebruikt zal worden. Neem even contact op voor onze speciale Uittrim specialty . Stop tijdens het duiken eens met zwemmen, ben je neutraal uitgetrimt of zak je naar de bodem?

# 2 - Onderhoud jou apparatuur: zorg ervoor dat je regelmatig jou apparatuur op lekken (bijvoorbeeld verslechterende o-ringen tussen de eerste trap en de kraan)  controleert en laat uw apparatuur regelmatig onderhouden. Je buddy kan onderwater eenvoudig kijken of en waar er bij jou lucht ontsnapt (Bubble check) op een diepte van 3 a 4 meter. Een Bubble check is een standaard procedure die technische duikers 

# 3 - Configureer je apparatuur: experimenteren met verschillende posities van de fles en het lood tot uw rust positie in het water is zo horizontaal mogelijk is. Doe dit bijvoorbeeld met enkellood, maar ook met de positie van de fles (wat hoger of juist lager). Dit zal je gestroomlijnd in het water te houden en resulteren in minder inspanning tijdens het duiken. Zie ook de Uittrim specialty . Verder moet je proberen om zo gestroomlijnd mogelijk te zijn, niet alleen is dit beter voor je spullen en de natuur, maar ook een betere stroomlijk zorgt ervoor dat je minder energie gebruikt = lucht verbruikt.

# 4 - Hou het klein: bij het kopen van onderdelen en accessoires zoek naar diegene die ontworpen voor pocket opslag. Het verminderen van grote spullen in je zakken of aan je jacket zal er ook voor zorgen dat je gestroomlijnd blijft.

# 5 - Relax: misschien wel de grootste factor - het verminderen van stress en gewoon genieten van de duik; door het verminderen van de werkdruk onder het water, zult je jou luchtverbruik enorm verminderen. Een duik waarvoor je je vooraf druk maakt zal een hoger luchtverbruik hebben dan een duik die je ontspannen in gaat. Zie ook punt 10, visualiseer.

# 6 - Slow Down: het rustig, langzaam en weloverwogen bewegingen zal je helpen om je ademhaling onder controle te houden, zodat je langzaam en gecontroleerd adem gaat halen. Zorg voor een goede conditie hebt zodat een inspanning minder moeite kost.

#7 - Blijf warm: hoe kouder je bent, hoe meer energie je lichaam gebruikt - en dus hoe meer lucht je gebruikt. Vergeet niet dat je 20 keer sneller warmte verliest in water dan in lucht, dus zorg ervoor dat u voldoende bescherming hebt tegen de kou.

# 8 - Zonder handen, juiste vinslag: Gebruik geen handen - gebruik je vinnen. Zwemmen met je handen is meestal niet effectief en zorgt ervoor dat je alleen maar harder moet werken wat op zijn beurt, ervoor zorgt dat je meer lucht gebruikt. (De uitzondering is natuurlijk als je een fysieke beperkingen waardoor je niet met je benen kan vinnen). Gebruik de juiste vinslag en voorkom fietsen door het water.

# 9 - Duik vaker: hoe vaker duikt, hoe meer je vertrouwd zal zijn met je apparatuur, hoe comfortabeler je je zult voelen in het water en dus hoe meer ontspannen wordt je zal duiken (herinner punt # 5).

#10 - Visualiseer: Probeer je voor de duik voor te stellen hoe het onderwater zal zijn; waar ga je naartoe, wat kom je tegen, welke problemen kan je verwachten en hoe kan je deze verhelpen. Als je duikt op een voor jou bekende duikstek, dan zal je op de hoogte zijn van dit alles. Ga je duiken op een nieuwe duikstek, vraag hoe het is bij duikers die er vaker gedoken hebben, luister aandachtig naar een breefing of probeer op een andere manier meer te weten te komen over de duikstek (internet is vaak een bron van informatie).

#11 - Ademhalingstechniek: Zorg ervoor dat je op een zo optimaal mogelijke manier adem haalt. Haal niet oppervlakkig adem, maar ook niet maximaal in en maximaal uit (uittrimmen). Ik heb een speciale pagina gemaakt over een trainings techniek die Wim Hof gebruikt, meer informatie . Verder zijn er speciale yoga oefeningen / technieken die voor een goede ademhaling kunnen zorgen.
Tja, schot voor open doel: bij de ademhaling proberen we zoveel mogelijk zuurstof in het bloed op te nemen, roken werkt natuurlijk niet bevorderlijk.

#12 - Vergeet je ademhaling: Ja, nu hoor ik je denken, zojuist schrijf je over ademhalingstechniek en nu dat je je ademhaling moet vergeten. Ademhalen is iets natuurlijks en niet iets waar we bezig mee moeten zijn, ook onderwater moet je gewoon adem halen en geen kunstjes uithalen om minder lucht te verbruiken. Ontspan en geniet van de duik, je luchtverbruik zal hierdoor afnemen.

 

Wat je ook doet onderwater, altijd blijven ademen en NOOIT je adem inhouden. Vergeet niet regelmatis op je manometer te kijken, zonder lucht kan niemand duiken.