favicon.ico Train je ademhaling - McDiver f

Train je ademhaling

Als duiker willen we zo lang mogelijk onderwater blijven en één van de dingen die we daarvoor kunnen doen is spaarzaam zijn met lucht.

De onderstaande oefening heb ik geleerd van Wim Hof en is een oefening die we dagelijks kunnen doen en er voor zal zorgen dat we tijdens het duiken minder lucht zullen verbruiken.

Zelf doe ik deze oefening iedere ochtend en iedere middag.

Wat gebeurd er nu precies in je lichaam?

Allereerst gebruiken we op het moment dat we de oefening doen ons gehele longvolume. Normaal halen we slechts oppervlakkig adem en alleen als we ons flink inspannen (en gaan hijgen) gebruiken we ons gehele longvolume. In het gemakkelijke leven wat we momenteel (lichamelijk) leiden gebruiken we onze krachten en onze conditie steeds minder. Met de auto naar een baantje op kantoor om daarna weer naar huis te gaan. Ook thuis spannen we ons niet zodanig in dat we zouden gaan hijgen, dit gebeurd alleen als we intensief gaan sporten.
De oermens (je weet wel, die mensen die in grotten woonde en niet doken) moesten zich veel meer inspannen om te overleven.

 

Met het hyperventileren spoelen we de CO2 uit ons lichaam. Het zuurstof percentage zal een beetje stijgen omdat er "slechts" 21% zuurstof in de lucht zit. Nu komt het: De ademhalingsprikkel wordt veroorzaakt door CO2 en de hoeveelheid CO2 in het bloed bepaald ook de hoeveelheid zuurstof die naar de hersenen zal gaan.
Minder CO2 is minder zuurstof naar je hersenen betekend een licht gevoel in je hoofd.
Is dit nu slecht? Nee hoor, ik eindig de oefening door met een leeg longvolume even niet te ademen. De CO2 spiegel zal vanzelf stijgen waardoor het lichte gevoel in het hoofd weer snel zal verdwijnen en de ademhalingsprikkel weer terug zal komen.

Even een tip voor mensen die aanvallen hebben van hyperventilatie.

De meest eenvoudige manier om iemand die een aanval van hyperventilatie heeft te helpen is door met die mensen een liedje te gaan zingen. Het zingen van een liedje zal ervoor zorgen dat de ademhaling weer onder controle komt.
Een plastic zakje werkt ook, je ademt de uitgeademde CO2 weer in waardoor de CO2 waarde in het bloed weer zal stijgen en de aanval over zal gaan.

LET OP!!!

Dit is geen oefening die gedaan moet worden om langer, zonder lucht, onderwater te zwemmen. Deze oefening mag dan ook niet in het zwembad of ander water worden uitgevoerd.
Het doen van deze oefening geschiedt geheel op eigen risico.

 

Onderwerpen die je misschien ook interesseren: Oren Klaren  of Masker klaren