favicon.ico Tips voor het klaren van oren - McDiver f

Het klaren van oren tijdens het duiken.

Als duikers hebben we te maken met grote druk veranderingen. Hoe dieper we gaan, hoe hoger de druk wordt en de druk neemt vele malen sneller toe en af onderwater dan in de lucht. Het klaren van oren krijgt uitgebreid aandacht tijdens de Introductieduik  en tijdens de Open Water cursus .

In onze oren, achter het trommelvlies zit een lucht houdende holte (rode gedeelte op de onderstaande afbeelding – 1 ), deze moeten we zelf op de juiste omgevingsdruk brengen bij het afdalen, het klaren van de oren. Als we opstijgen zal de druk meestal vanzelf afnemen. Als je de techniek van het klaren van de oren goed beheerst dan kan je deze ook toepassen in een vliegtuig, tijdens een rit door de bergen of bijvoorbeeld als je in een trein zit die door een tunnel rijd.

Het oor

Er is een “open” verbinding tussen het middenoor (1) en de achterkant van je keel, de buisjes van Eustachius (2). Via deze buisjes kunnen we ervoor zorgen dat de druk in het middenoor gelijk is aan de buitendruk.

Belangrijke regel bij het klaren van de oren:
Probeer niet te krachtig te klaren tijdens het duiken en klaar het regelmatig. Door te krachtig klaren van de oren kan een overdruk situatie ontstaan in het middenoor waardoor er andere problemen / verwondingen kunnen ontstaan.
Als je verkouden bent, kunnen de buisjes van Eustachius verstopt zitten, een reden om niet te duiken. Een veel gemaakte fout is het gebruik van neusspray voor het duiken. Neusspray zorgt er vaak voor dat de buisjes van Eustachius weer open zijn, maar werkt maar tijdelijk. Als de neusspray is uitgewerkt en je begint aan een opstijging dan kan de uitzettende lucht geblokkeerd worden en niet ontsnappen via de buisjes van Eustachius. Het gevolg: oorpijn en bij verder opstijgen (tja we moeten een keer naar boven) een gescheurd trommelvlies.
Liever één keer niet gedoken door verkoudheid dan 6 weken niet door een gescheurd trommelvlies.

Methoden van het klaren van oren

(benamingen en uitleg overgenomen en vertaald van DAN DAN - Diver Alert Network - How to Equalize).
Voor alles wat nieuw is, dus ook een andere methode van oren klaren geldt: oefen het eerst in een zwembad of gecontrolleerde omgeving.

Valsalva methode

Knijp je neus en blaas zachtjes. Dit is de methode die de meeste duikers leren: Knijp je neus (of sluit ze tegen je masker rok) en blazen door je neus. De resulterende overdruk in je keel dwingt meestal lucht uw buis van Eustachius. Deze methode werkt in veel gevallen goed voor het klaren van de oren en is gemakkelijk uit te voeren.

Maar de Valsalva manoeuvre heeft drie problemen:
1. De spieren die de buis van Eustachius openen worden niet geactiveerd, dus het kan niet werken als de buizen al vergrendeld zijn door een (te groot) drukverschil.
2. Je kan gemakkelijk iets beschadigen door te hard (geforceerd) te blazen.
3. Het blazen tegen een verstopte neus verhoogt de interne bloeddruk, met inbegrip van de vloeistof druk in je binnenoor, die kan scheuren "ronde vensters” veroorzaken. Dus niet te hard blazen, en niet langer dan vijf seconden.

Edmonds methode

Duw je kaak naar voren, knijp je neus en blaas zachtjes. Terwijl je je kaak naar voren beweegt spannen de spieren in het zachte weefsel van het gehemelte zich waardoor de buisjes van Eustachius zich openen. Door zachtjes te blazen zal druk gelijk worden.

Toynbee methode

Knijp je neus en slik Met je neus dicht geknepen of geblokkeerd, slikken. Slikken trekt de buisjes van Eustachius open, terwijl de beweging van je tong, met je neus dicht, de lucht iets comprimeert. Deze manier van klaren wordt vaak in een vliegtuig toegepast, even slikken of een kauwgumpje eten (waarbij je ook vaak slikt) om de oren te klaren. In een vliegtuig kan ook een snoepje ideaal zijn om kinderen hun oren te laten klaren. Zorg ervoor dat je geen lucht inslikt, het inslikken van lucht onderwater kan pijnlijke krampen in maag en darmen tot gevolg hebben.

Lowry methode

Knijp je neus dicht, blaas zachtjes en slik Een combinatie van Valsalva en Toynbee: het sluiten van je neusgaten, blazen en slikken op hetzelfde moment.
Zorg ervoor dat je geen lucht inslikt, het inslikken van lucht onderwater kan pijnlijke krampen in maag en darmen tot gevolg hebben.

Passief klaren

vereist geen inspanning
Meestal optreedt tijdens de opstijging waarbij de druk van de oren afneemt.

Andere tips voor het klaren van je oren.

Droog oefenen en testen.

Klaren kan je op het land oefenen. Als je bovenwater één van de bovengenoemde methoden gebruikt, dan zal je een PLOP geluid in je oren horen. Als het goed is zal je het geluid in beide oren horen.
Probeer voor je duik, als je nog op de kant staat of op de boot bent of je beide oren gemakkelijk kunt klaren. Er is nog geen drukverschil dus het klaren zal gemakkelijk moeten gaan en in beide oren een plop geluid moeten geven.

Begin vroeg

Het klinkt misschien raar, maar je kan al een paar uur voor je duik beginnen met je voor te bereiden op het klaren van je oren. Af en toe droog testen en eet kauwgum, kauwgum laat je slikken waardoor alles soepel zal zijn als je gaat duiken.

Daal af met je voeten eerst en kijk omhoog bij het klaren of leg je hoofd op je schouder

Het afdalen met je voeten eerst geeft je een natuurlijke sta houding. Studies hebben aangetoond dat er bij de Valsalva methode 50% meer kracht nodig is als je met je ondersteboven probeert te klaren. Klinkt raar???? Lucht wil naar boven en als je rechtop hangt, dan zitten je oren boven je longen.
Omhoog kijken zorgt ervoor dat je de buisjes van Eustachius een beetje oprekt / langer maakt. Hetzelfde geldt voor het hoofd op je schouder, je maakt dan aan één kant het buisje van Eustachius wat langer.

Maak gebruik van een lijn / de bodem

Als je moeite hebt met klaren, maar dan gebruik van een lijn om af te dalen of volg de bodem. Je kan een lijn gemakkelijk vastpakken of de bodem (PAS OP VOOR NATUURSCHADE) om te klaren. Oren geklaard, dan weer rustig verder.

Klaar op tijd en stop als je pijn voelt

Klinkt logisch, maar ik zou de flesvulling niet willen betalen voor de mensen die pas klaren als ze pijn voelen. Op het moment dat je druk op je oren voelt, klaar dit dan weg. Lukt het niet: Stop en probeer opnieuw. Nog niet: ga 30 centimeter omhoog en probeer het nogmaals, enz.

Vermijd melk, roken en alcohol

Vermijd melk en ook sommige andere producten zorgen ervoor dat er veel slijm wordt aangemaakt. De slijm kan achter in de keel de buisjes van Eustachius verstoppen.
Rook en alcohol, ook de lucht van alcohol, stimuleren de slijmvliezen in de neus en een verstopte neus is nu net niet wat we willen hebben tijdens het duiken. Alcohol drinken voor het duiken is zo wie zo zeer sterk af te raden (zou verboden moeten worden, maar ja ..... de onderwaterpolitie doet geen blaasproeven). Bij het duiken neemt de druk op je lichaam toe en zal de alcohol harder je bloedbaan in geperst worden. Onderwater wil je helder kunnen nadenken en geen verkeerde beslissingen nemen.

Geen water in je masker

Zorg ervoor dat je geen water in je masker hebt tijdens het duiken. Dit is niet alleen irritant, maar vergroot de kans dat je water opsnuift en de slijmvliezen van je neus extra activeert

Na het duiken last van één of beide oren?

Begin eerst eens met uitgebreid je neus te snuiten als je boven water komt. Vaak wordt er door de droge lucht wat snot aangemaakt en door te snuiten kan deze eenvoudig worden verwijderd. Wel eerst even je masker afdoen.
Blijf je last houden van één of beide oren, gebruik dan even neusspray om de buisjes van Eustachius het werk te laten doen.
 

Blijf je last houden van één of beide oren? Even langs een arts. Het hoeft niets te betekenen, maar liever een keer teveel naar een arts dan een oorontsteking en weken niet duiken.

 

Hulp bij het leren klaren?

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je moeite hebt met klaren. Ik geef workshops in het klaren van de oren, de oefeningen worden in een zwembad gedaan om een (gering) drukverschil te creeren.

 

 
 
 


  

Onderwerpen die je misschien ook interesseren: Masker klaren  of Train je ademhaling