favicon.ico Powerfood - voeding voor het duiken - McDiver f

Powerfood voor het duiken

Deels overgenomen en vertaald van PADI, nabewerkt en aangevuld door Monique Matteman, voedingsconsulent.

Wat eer jij als je meerdere duiken per dag maakt?

Breakfast-Drink
Tijdens het duiken verbrand je veel calorieën, wist je dat je tijdens een uur duiken net zoveel calorieën verbrand als tijdens een uur zwemmen?
Niet zo gek dat je na een uur duiken trek hebt. Bij het duiken, net als bij top sporten,
kan het voedsel dat je voor of na een duik eet van essentieel belang zijn voor de de broodnodige energie. Voor het duiken zorg je dat je voldoende energie hebt om je tijdens het duiken warm te houden en na het duiken vul je alle tekorten weer snel aan.
Plan jou pre- en after-dive maaltijden, zoals je ook je duik gaat plannen. Met een donut en koffie als ontbijt het niet zal redden op dagen dat je gaat duiken of meerdere duiken op één dan gaat maken. 

Fruit en gedroogd fruit

Bananen zijn goed voor calorieën en werkt tegen spierkrampen. Bananen bevatten mineralen en snelle suikers leveren die de vochthuishouding, elektrolytenhuishouding en bloedsuikerspiegel ten goede kunnen komen.
Appels zijn goed omdat ze meer vezels dan de meeste vruchten bevatten. In combinatie met de natuurlijke suiker, zal de energie opgedaan met appels langer duren dan andere suikerhoudende producten. Gedroogd fruit heeft een hoger suikergehalte dan vers fruit, het is vezelrijk en zijn rijk aan magnesium, een must als u gevoelig bent voor het krijgen van krampen in de benen tijdens het duiken.

Eieren

Roerei, gepocheerde of gekookte maakt niet uit hoe je ze eet. Eieren geven je eiwitten en energie die je nodig hebt om de extra calorieën die je verbrandt tijdens het duiken te compenseren verder zijn eiwitten goed voor de opbouw en het behoud van je spieren.

Zalm en Garnalen

Voedingsmiddelen met een hoge dosis omega-3 vetzuren zijn één van de beste dingen om te eten voor een duik. De grote hoeveelheid eiwitten zorgen ervoor dat je hongergevoel wordt uitgesteld. De vitaminen in zalm en garnalen helpen je lichaam om voedsel om te zetten in energie. Zoals met alle schaal-en schelpdieren, raadplegen bijvoorbeeld "VisWijzer" voor aanbevelingen  over het kopen van vis.

Spinazie

Een powerfood en heeft meerdere voordelen voor duikers. Spinazie is licht verteerbaar en geeft je een vol gevoel. Spinazie bevat magnesium, wat krampen voorkomt.

Bruine rijst

Dit is een uitstekende bron van koolhydraten die je nodig hebt omdat je lichaam meer calorieën verbrandt bij het duiken. Je lichaam moet hard werken om je lichaamstemperatuur op pijl te houden. Dit geldt niet alleen in Nederland, maar ook voor tropische wateren waar je met een dunner pak duikt.
Water geleid warmte ongeveer 20 keer sneller dan lucht, daarom voelt een zwembad van 27 graden fris aan en heb je het warm als het buiten 27 graden is.

Noten

Het vet en het eiwit in noten geeft je de energie die je nodig hebt om flink tegen de stroom in te zwemmen. Walnoten, pecannoten, pijnboompitten en amandelen zijn allemaal goede keuzes.

Beef Jerky - gedroogd vlees

Vers vlees kan je meestal niet inpakken in je duiktas, maar gedroogd vlees is een grote high-proteïne (zeer eiwitrijk) snack. Kijk uit voor de pikante soort deze kan opspelen tijdens het duiken!

Water

Je hebt waarschijnlijk al geleerd hoe belangrijk het is om een goede vochtbalans te hebben tijdens het duiken. Niet alleen zal het je helpen om de opgenomen stikstof weer af te staan tijdens de opstijging maar het komt ook de spijsvertering ten goede. Helaas is duiken vocht afdrijvend. Hoe vaak gebeurd het niet dat we tijdens of na het duiken moeten plassen.
Zorg ervoor dat je na het duiken jou vochtbalans weer zo snel mogelijk hersteld met drankjes die niet vochtafdrijvend zijn. Koffie is bijvoorbeeld een vochtafdrijvende drank en hoe lekker het ook mag zijn, niet geschikt om jou vochtbalans weer op pijl te brengen.

Na het duiken

Watermeloen

Een watermeloen bevat zoals het woord al zegt veel water, maar bevat ook L-citrulline. Dit is een aminozuur dat de bloedvaten laat ontspannen en de bloedsomloop bevordert. Door een betere bloedsomloop wordt kramp en spierpijn tegen gegaan en wordt de uitscheiding van stikstof verbeterd.
Watermeloen

Komkommer

Komkommer is niet alleen een lekker en gezond tussendoortje, een komkommer bevat ook veel water. Het voordeel van een komkommer is dat het niet alleen je vocht aanvult, maar ook gelijk een stuk maagvulling geeft waardoor het gevoel van trek wordt weggenomen.

Ananas

Waarom een sportdrankje drinken wat stijf staat van de suikers als je ook een stuk ananas kan eten of ananassap kan drinken. Behalve dat een ananas je vocht weer aanvult zorgt deze vrucht er ook voor dat je weer de nodige energie krijgt. De thiamine (vitamine B1) in een ananas geeft ons energie. Thiamine zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor we energie krijgen.

Onderwerpen die je misschien ook interesseren: Oren Klaren , Masker Klaren  of Train je ademhaling