favicon.ico Buoyancy Control - de kunst van het uittrimmen - McDiver f

Buoyancy Control, meer dan alleen uittrimmen.

Scubadiver Buoyancy Control
Duiken is genieten van het onderwaterleven, de rust vinden die de stilte met zich mee brengt en volop kunnen ontspannen. Alleen op die manier kan je optimaal genieten van de duiksport.
Behalve het optimaal kunnen genieten biedt het goed uittrimmen je nog meer. Het helpt jou onnodig veel energie te gebruiken door omhoog of naar beneden te zwemmen om op diepte te blijven, het enige waarin jij energie steekt is het vooruit zwemmen. Minder energie gebruiken is lucht besparen, lucht besparen is langer duiken.
Behalve energie besparen bescherm je ook de natuur met goed uittrimmen. Geen waterverplaatsing naar beneden, alleen naar achteren.

Uittrimmen, hoeveelheid lood bepalen.

De juiste hoeveelheid lood bepalen is meer dan controleren of je onder komt als je jou trimvest laat leeglopen en kijken of je blijft drijven met een vol trimvest. Het goed uittrimmen is het bepalen van de juiste hoeveelheid lood die je nodig hebt om de duik te maken.
Alles begint natuurlijk met het bepalen van de juiste hoeveelheid lood. Een methode om uit te loden is om zonder lood loodhorizontaal in het water te gaan liggen met de ademautomaat in en het gezicht in het water. Houd de benen gespreid voor stabilisatie. Laat het trimvest helemaal leeglopen. Als je nu rustig in- en uitademt zal je merken dat je dieper en minder diep in het water komt te liggen. Als je een 7 mm duikpak of een droogpak gebruikt kan je het beste al de helft van de verwachte hoeveelheid lood in de loodpockets doen. Neem een stuk lood in je hand en houd dit op de plek van je loodpockets. Speel net zo lang met de gewichten totdat je naar beneden zakt als je diep uitademt. Het mooiste is als je loodblokken van 2, 1 en ½ kilo hebt om de juiste hoeveelheid lood te bepalen. Bij een normale ademhaling zal je neutraal door het water zweven.
Helaas blijft ons gewicht onderwater niet constant. De lucht in de duikfles heeft ook een bepaald gewicht en deze neemt af naarmate we de lucht gebruiken. Bij het uittrimmen moeten we dus rekening houden met het gewicht van de lucht in de fles, of eigenlijk met de afname daarvan.
1000 liter lucht weegt ongeveer 1,3 kg. Ga ik met een 10 liter fles duiken waar 200 bar in zit en verwacht ik dat ik er met 50 bar weer uit komt, dan zal ik dus aan het begin van de duik met uittrimmen ongeveer 2KG extra lood mee moeten nemen om de duik op een veilige en comfortabele manier te kunnen maken. Het mooiste is natuurlijk om met een lege fles uit te trimmen, maar bij een duik met nieuwe spullen of in een nieuw gebied (zoet / zout water) zal je beginnen met duiken met een volle fles.

Maak van goed uittrimmen geen oefening, maar een gewoonte.

Buoyancy Control, de kunst van het balanceren.

Duiker met een slechte Buoyancy Control

Het scheef hangen van de duiker in de hiernaast getoonde afbeelding kan door twee dingen komen:

* of de duiker heeft teveel lood bij zich wat de heupen naar beneden trekt en de schouders omhoog door de lucht in het trimvest.
* de duiker heeft het lood op de verkeerde plaats geplaatst.

De kunst van een goede buoyancy control is het plaatsen van de juiste hoeveelheid lood op de juiste plek. Een duiker met een goede Buoyancy Control zal rustig door het water kunnen zweven in een horizontale positie.

Bij de lood geintegreerde trimvesten kan het lood meestal op meerdere plaatsen in het vest worden gestopt. Meestal zijn er extra "balans" zakjes aan de achterkant die hoger zitten dan de loodpockets. Ontbreken de zakjes of wordt er gedoken met alleen een loodgordel dan kan een korte band met een paar loodblokjes om de fles worden gedaan om een goede Buoyancy Control te krijgen. Blijf er alert op dat je altijd voldoende lood kunt afwerpen in geval van nood.

Als je meer informatie wil over het uittrimmen en de Buoyancy Control, ik heb een eBook er over geschreven welke via Amazon - Kindle te downloaden is: Buoyancy Control, meer dan Lood

Wil jij een Buoyancy Control Clinic bij jou club of vereniging?

Neem even contact op via het onderstaande formulier zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.








Wie weet tot ziens in het zwembad,

 
Ap Matteman