Duiken met Nitrox

Duiken met Nitrox Het duiken met Nitrox, ook Enriched Air genoemd, wordt wereldwijd steeds populairder en op heel veel plaatsen in de wereld kan je duikflessen laten vullen met Nitrox.

Normale ademlucht heeft een zuurstofpercentage van 21%, 78% stikstof en 1% waterdamp en andere gassen. Bij Nitrox is het zuurstofpercentage hoger en het stikstofpercentage lager. De stikstof is de belangrijkste factor bij decompressie ziekte.
Populaire Nitrox mengsels zijn: EANx32 en EANx36 waarbij het getal staat voor het percentage zuurstof.

Voordelen van duiken met Nitrox - Enriched Air

Langer duiken.
Bij Enriched Air wordt een deel van de stikstof vervangen voor zuurstof. Stikstof wordt door het lichaam opgenomen tijdens het duiken en het lichaam weer verlaten tijdens het opstijgen. Hoe minder stikstof er in de ademlucht zit, hoe minder stikstof het lichaam kan opnemen.
Diepte "normale" perslucht EANx32 EANx36
18 meter 56 min. 95 min 125 min
22 meter 37 min. 60 min 70 min
30 meter 20 min 30 min [35 min]*
De nultijden zijn bij het gebruik van Nitrox beduidend langer, de hoeveelheid lucht in de fles zal bepalend worden voor de duur van de duik.
* zie de tabel genoemd bij de nadelen.

Veiliger duiken.
In de bovenstaande tabel is duidelijk te zien dat de nul-tijden aanzienlijk langer zijn. Dit betekend echter niet dat je ook altijd tot de nul-tijd moet duiken en als je Nitrox gebruikt en de nul-tijd van gewone lucht aanhoud, dan zal de stikstofopname tijdens het duiken aanzienlijk lager zijn.
De kans dat stikstofnarcose minder vaak optreed is (nog) niet aangetoond, maar wordt wel door sommige mensen ervaren.

Fitter na het duiken.
De wetenschap is er nog niet uit, maar er zijn aanzienlijk wat duikers die zich na een duik met verrijkte lucht fitter voelen dan na een duik met normale perslucht. Het lichaam is een complexe machine waarbij veel factoren invloed op elkaar uitoefenen, dit maakt het voor de wetenschap lastig om aan te tonen of het gebruik van verrijkte lucht je een fitter gevoel geeft na een duik.

Nadelen van duiken met Nitrox - Enriched Air

Na het bovenstaande gelezen te hebben lijkt Nitrox het meest ideale ademgas wat je zou kunnen gebruiken en je zou kunnen denken dat een hoog percentage wenselijk is bij alle duiken. Helaas gaat dit niet helemaal op.

Zuurstof vergiftiging
Tijdens het duiken ademen we lucht die dezelfde druk heeft als de omgeving. Ben je aan de oppervlak, dan is de druk 1 bar, op 10 meter 2 bar, enz. Omdat we het ademgas op druk ademen is de werkelijke hoeveelheid lucht die we ademen veel groter dan aan de oppervlakte (op 10 meter, 2 bar, bestaat een ademteug uit 2 keer zoveel lucht als aan de oppervlakte). Zonder direct in details te treden gaat deze druk ons parten spelen en kan je meer zuurstof binnenkrijgen dan als we 100% zuurstof aan de oppervlakte ademen. De zuurstof wordt uitgedrukt in PPO2, zuurstofdruk en deze mag niet boven de 1.4 komen.
  "normale" perslucht EANx32 EANx36
Maximale diepte 56.7 mtr 33,8 mtr 28,9 mtr

Aangepaste uitrusting
Het zuurstofpercentage bij Nitrox is hoger en dit stelt andere eisen aan de fles en ademautomaten. De duikfles moet geschikt zijn voor Nitrox en afhankelijk van het de manier van vullen zuurstofschoon zijn. De ademautomaten moeten geschikt zijn voor verrijkte lucht omdat het hogere zuurstofpercentage slecht kan zijn voor rubber (O-ringen) en het vet in de eerste trap kan reageren met het verhoogde zuurstofpercentage.
Raadpleeg hiervoor de richtlijnen van de fabrikant.

Een specialty zonder duiken.

De verrijkte lucht - Nitrox specialty is een specialty waarbij geen duiken gemaakt hoeven te worden. Deze specialty is een zogenaamde "droge" specialty en is daarmee ideaal om in de wintermaanden te doen. De cursusduur voor deze specialty is ongeveer 4 uur en kan bijna altijd gegeven worden.

Lekker thuis
Deze specialty kan waar en wanneer gegeven worden omdat er geen buitenduiken of zwembadduiken nodig zijn. Dit betekend dat de specialty dus ook gewoon thuis gegeven kan worden in één flinke avond of in een ochtend of middag. Gewoon lekker thuis aan de keuken- of eettafel.

Cursus eisen.
Deze cursus is laagdrempelig en kan gedaan worden als je PADI Open Water, PADI Junior Open Water  of een gelijkwaardig brevet hebt. Verder moet je 12 jaar of ouder zijn.

Cursus kosten.
De kosten voor de PADI Verrijkte Lucht - Nitrox specialty zijn € 99,=. Dit is inclusief lespakket (boek en DVD) en de kosten voor brevetering.

Deze PADI  cursus kan meetellen als onderdeel voor de PADI Advanced Open Water cursus .

Meer weten of afspreken?