favicon.ico De voordelen van een goede en gecontroleerde ademhaling - McDiver f
Titel: Gezondheid - De voordelen van een goede en gecontroleerde ademhaling.
Door: Ap Matteman - McDiver
Datum: 29-04-2017


Gezondheid - De voordelen van een goede en gecontroleerde ademhaling

Gecontroleerde ademhaling is meer dan alleen je lichaam van zuurstof voorzien, het kan ook rust geven, stress verminderen, bloeddruk verlagen, je immuunsysteem verbeteren en zelfs een betere slaap geven.

Haal diep adem door je buik bol te maken, wacht heel even en adem rustig weer uit.
Gefeliciteerd, je hebt net je ze zenuwstelsel het signaal gegeven dat alles goed is.

Rust en herstel

Wanneer je langzaam en regelmatig ademt krijgen je hersenen het seintje dat alles goed is en activeren ze het parasympatische zenuwstelsel.
Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het lichaam herkent de rustige ademhaling en weet dat alles in orde is.
Een gecontroleerde ademhaling

Stress verminderen, bloeddruk verlagen

Het is een oude wijsheid en toch weten we het vaak niet. Ontspanning kan verkregen worden door je te focussen op je ademhaling. Yoga maar ook Pilatus zijn gebaseerd op lichaamshouding en een gecontroleerde ademhaling.
Door te letten op de ademhaling en bewust adem te halen zal je ontspannen, waardoor stress verminderd en je bloeddruk lager zal worden.

Verbeteren van het immuunsysteem.

Een gecontroleerde ademhaling zal immuunsysteem positief beïnvloeden. Onderzoekers van de Medische Universiteit van South Carolina hebben een groep van 20 gezonde volwassenen verdeeld in twee groepen.
De ene groep moest twee sets van 10 minuten ademhalingsoefeningen doen, terwijl de andere groep werd gevraagd om 20 minuten om een tekst van hun keuze te lezen. Doormiddel van speeksel werd getest wat de uitwerkingen waren tijdens de oefening.
De onderzoekers vonden dat het speeksel ademoefening groep had veel lagere niveaus van drie cytokinen die te maken hebben met ontsteking en stress.
Deze uitkomsten werden gepubliceerd in het tijdschrift BMC complementaire en alternatieve geneeskunde in augustus 2016 Klik hier om het rapport te lezen.

Verbeter je immuunsysteem

Ademhalingsoefeningen, een gecontroleerde ademhaling

De basis voor een gecontroleerde ademhaling is niet ingewikkeld en kan gemakkelijk gedaan worden.

Hartslag en ademhaling in sync

Voor deze oefening zijn Apps verkrijgbaar die je hartslag meten en je ademhaling daarop aanpassen, maar zonder dat werkt het ook prima.
Adem diep in gedurende 2 á 3 seconden en adem rustig en ontspannen uit (laat de adem vanzelf ontsnappen) gedurende 5 á 6 seconden. Wacht nu 2 seconden voordat je opnieuw begint.
Doe deze oefening 30x (dat is ongeveer 5 minuten) per dag.

Doormiddel van een hartslag app kan je zien wat er met het hartslag gebeurd tijdens deze oefening.

Power Breathing

Als je je gespannen voelt, je wat power nodig hebt of te lang op een stoel gezeten hebt, dan is de Power Breathing oefening ideaal.
Ga rechtop staan (benen iets gespreid voor stabiliteit). Houd je bovenarmen naar beneden en je onderarmen recht voor je.
Adem in en trek je armen naar achteren (je onderarmen blijven horizontaal).
Adem uit en duw je armen naar voren (onderarmen blijven horizontaal). Bij het uitademen kan je Ha zeggen om het effect te versterken.
Doe dit 10 tot 15 keer.

Freediving, de ultieme ademhalingsoefening.

Freediving, één met de natuur, de kracht van je innerlijke rust en de sport als het gaat om ademhaling. Freediving is meer dan zo lang mogelijk je adem inhouden, het is de kunst van de rust en voorbereiding voor iedere poging.
Freediving begint met ontspanning en een twee minuten durende ademhalingssessue, Daarna komt er het moment van rust waarbij je met je hoofd onderwater bent (static) en horizontaal in het water ligt. Door je hoofd in het water te hebben maak je maximaal gebruik van het mammalian diving reflex, een lichamelijk reflex wat onze hardslag verlaagd zodra we ons hoofd in (koud) water doen. Een uitdaging tegen jezelf, kan jij jezelf verbeteren?

Meer informatie over Freediving, klik hier.