favicon.ico Buoyancy Control clinic, de kunst van het uittrimmen - McDiver f
Titel: De Peak Performance Buoyancy Control Clinic bij Happy Bubbles
Door: Ap Matteman - McDiver
Datum: 29-01-2017


In de winter in Nederland zijn er meestal weinig duiklessen. Introductieduiken lopen meestal gewoon door, maar de rest van de duikopleidingen wachten meestal op beter weer. Het werd tijd voor iets anders, iets wat in het zwembad gegeven kon worden en veel mensen zou trekken. Een Peak Performance Buoyancy Control Clinic.

Het idee achter de Peak Performance buoyancy Control Clinic was om mensen bewust te maken van het goed uitgetrimd zijn en om ervoor te zorgen dat de balans klopte zodat de duiker niet voorover of achterover hanged door het water zou gaan. Uitloden lijkt gemakkelijk, toch hebben de meeste deelnemers een kilo of 2 lood op de kant laten liggen nadat ze goed uitgelood waren.
Ook de Buoyancy control het goed in evenwicht zijn was een hele kunst. Met behulp van je buddy kan je gemakkelijk kijken of je buoyancy goed was. Alles lekker in het warme water van het zwembad. Om de duikomstandigheden wat realistisch te maken heb ik de deelnemers gevraagd om de duikuitrusting aan te trekken die ze ook in het buitenwater zouden gebruiken.

Goed uitgelood zijn en een goede buoyancy control hebben laat je door het water glijden in plaats van vooruit te ploeteren. Beter leren duiken, Buoyancy Control. Als je deze technieken onder de knie hebt spaar je energie, spaar je lucht en spaar je het onderwaterleven.

 

Om de deelnemers van de clinic een blijvende herinnering mee te geven heb ik een e-book geschreven, Buoyancy Control, meer dan alleen Lood. Nu heb ik op zich niet zoveel moeite met het schrijven van teksten, maar op dit e-book heb ik toch even mijn tandjes stuk gebeten. Tijdens het schrijven van "Buoyancy Control, meer dan lood" heb ik me meerdere malen afgevraagd of dit wel de goede weg was. Ik ben begonnen vanuit de situaties zoals ik ze tijdens de verschillende PADI opleidingen tegen kwam. Uiteindelijk bleek alle informatie wel geschreven te zijn maar ontbrak de structuur. Toen ook die er was ontbraken de afbeeldingen en kwamen er weer stukken tekst bij, enz..

De clinic zelf nam ongeveer een uur in beslag met 24 á 26 deelnemers die als buddy paren de verschillende oefeningen deden om uiteindelijk goed uitgelood en met een goede Buoyancy Control het water te verlaten.

Enkele reacties:
* Vooral een bevestiging dat veel lood niet altijd nodig is.
* Ik vond de clinic een leuke en leerzame ervaring. De les werd leuk en luchtig gegeven. Er werden snel duikbuddies geformeerd. ik ben 2 kg minder gaan duiken.
* Heb je er wat van geleerd? Goed uitgelood te raken en vooral het gevoel om een uur bezig te zijn met je gewicht en wat de gevolgen zijn van teveel en te weinig lood.
 
Veel voorbereiding, maar een geslaagde avond.