favicon.ico Wereldrecord diepduiken met perslucht, 332 meter. - McDiver f

Hoe diep kan je duiken?

Deze vraag wordt zo af en toe gesteld en ja, wat is hierop het goede antwoord .......
Als PADI Open Water Diver  mag je tot 18 meter, PADI stelt dat 40 meter het maximum is voor recreatie duiken (daarna wordt het technisch duiken), professionele duikers gaan honderden meters diep. Volgens Wikipedia is een US Navy diver tot 610 meter met een Admospheric diving suit . Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wil.

 

Een nieuw record.

Ahmed Gabr De 41 jarige PADI instructeur Ahmed Gabr heeft het wereldrecord diepduiken gevestigd door een duik naar 332,5 meter met "gewone" perslucht apparatuur. Hiervoor heeft hij 14 minuten nodig gehad om af te dalen, 13 uur en 50 minuten om op te stijgen, 72 uur medische controle en jarenlange voorbereiding. Zijn record heeft hij gevestigd in de Rode zee bij Dahab.

Op zee niveau, aan de oppervlakte is de (lucht) druk ongeveer 1 bar. Iedere 10 meter dat je dieper onderwater gaat neemt de druk met 1 bar toe. Ahmed heeft dus een druk ervaren van ongeveer 34 bar. Voor het menselijk lichaam geen probleem omdat dit voor het grootste deel uit water bestaat en er weinig holtes zijn waar lucht in zit (deze moeten geklaard worden om ze op de omgevingsdruk aan te passen).
Deze hoge druk zorgt er tevens voor dat de lucht uit zijn duikflessen 34 keer sneller op gaat dan aan de oppervlakte. Niet zo verwonderlijk dat hij niet even rustig op die diepte is gaan rondzwemmen ;)

Tijdens de duik heeft hij op een grote druk gestaan. Het menselijk lichaam neemt stikstof op als de druk toeneemt en staat dit weer af als de druk afneemt. Neemt de druk te snel af, dan kunnen belletjes in het bloed ontstaan - decompressie ziekte. Daarom heeft Ahmed bijna 14 uur gedaan over zijn opstijging.

Lees hier  het complete artikel vanuit de PADI site.

Natuurlijk mijn felicitaties aan Ahmed Gabr en zijn hele team voor het behalen van dit record.